Geen moskee voor omstreden imam

Den Haag heeft op het laatste moment een huurovereenkomst voor een oud schoolgebouw ingetrokken toen bleek dat de omstreden imam Fawaz Jneid er een moskee wilde beginnen. Een moskee past niet in het bestemmingsplan, zegt een woordvoerder van de gemeente donderdag.

De gemeente onderhandelde met de stichting Qanitoen, die had gezegd in het gebouw aan de Beresteinlaan aan maatschappelijk werk te willen doen en er een bedrijf te willen openen. Een journalist van De Telegraaf had de gemeente vragen gesteld over de huurplannen, waarop de gemeente op onderzoek uitging.


Toen de gemeenten Qanitoen vroeg of het klopte dat Jneid er een gebedshuis wilde openen, gaf de stichting toe.Het huurcontract had woensdag moeten worden getekend, maar dat ging niet door. Qanitoen had de sleutel al gekregen, maar levert die donderdag weer in bij de gemeente.

Het bestuur van de Haagse As Soennah-moskee schorste de imam vorig jaar. De rechtbank in Den Haag bepaalde in juni dat hij toch weer aan het werk mocht, omdat de schorsing niet volgens de regels was verlopen. De verhoudingen waren toen echter al danig verstoord.

Fawaz Jneid verwierf landelijke bekendheid toen hij enkele weken voor de moord op Theo van Gogh zowel de cineast als Ayaan Hirsi Ali vervloekte.

21 februari 2013, 10:21
©Demet TV