Toch cel voor oud-AIVD’ers voor lek aan Telegraaf

Twee oud-AIVD’ers die in 2009 staatsgeheimen aan een journaliste van De Telegraaf lekten, hebben in hoger beroep alsnog celstraf gekregen. Het hof in Den Haag veroordeelde de man en de vrouw donderdag tot respectievelijk acht en zestien maanden. De rechtbank in Haarlem had de twee in 2010 nog vrijgesproken. Justitie was in beroep gegaan.

Bij een huiszoeking in de gezamenlijke woning van de twee werden staatsgeheime documenten aangetroffen. Ook schond de vrouw opzettelijk haar ambtsplicht door de AIVD-informatie ook aan de man te verstrekken, zo oordeelt het hof. Van de man acht het hof niet bewezen dat hij wist van de aanwezigheid van de documenten.

Hélène S. en haar partner Hans H. werden in 2009 opgepakt voor het verstrekken van informatie over de Irak-oorlog en over het bezoek van de dalai lama aan Nederland. Het hof acht bewezen dat de geheime informatie die De Telegraaf gebruikte voor het artikel ‘Beveiliging fors opgeschroefd. Dalai Lama bedreigd’, dat op 4 juni 2009 verscheen, van het tweetal afkomstig was.

Van het lekken van een notitie over de Irak-oorlog, op basis waarvan op 28 maart 2009 het artikel ‘AIVD faalde rond Irak’ verscheen, werd het tweetal vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. ‘Tientallen’ medewerkers van de AIVD zouden volgens het hof toegang tot die notitie hebben gehad. Mede daarom was de straf minder zwaar dan de eis van justitie. Tegen de vrouw had het OM drie jaar geëist, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk.


De man had twee jaar, waarvan elf maanden voorwaardelijk, tegen zich horen eisen.De rechtbank in Haarlem sprak de twee eerder volledig vrij. De rechters vonden toen dat het bewijs tegen de verdachten onrechtmatig tot stand was gekomen. Het duo was namelijk in beeld gekomen als bron van het Telegraaf-artikel nadat de AIVD onrechtmatig de telefoon van de journaliste van de krant had afgeluisterd. Het hof was echter van mening dat de informatie van de Rijksrecherche rechtmatig is verkregen en ‘de beginselen van een fair trial niet geschonden zijn’.

De twee oud-AIVD’ers brachten eerder zo’n vijf maanden in voorarrest door, laat een woordvoerder van justitie weten. Het tweetal heeft nog veertien dagen de tijd om in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het hof. Het Openbaar Ministerie laat in een reactie weten tevreden te zijn met de uitspraak.

21 februari 2013, 14:46
©Demet TV