Koningspaar sluit inhuldiging af met vaart over IJ

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima sluiten de inhuldiging op 30 april af met een rondvaart over het IJ. Dat heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan woensdag bekendgemaakt.

Na de inhuldiging in de Nieuwe Kerk op de Dam worden Willem-Alexander en Máxima per bus naar Amsterdam-Noord gebracht. Daarna maken ze vanaf 19.00 uur een vaartocht over het IJ. Het publiek kan het nieuwe koningspaar vanaf de oever toezwaaien. Op verschillende locaties onderweg is er een programma met kunst, cultuur en sport. De vaartocht eindigt rond 20.30 uur bij het Muziekgebouw aan het IJ, waar het diner plaatsvindt met de koninklijke gasten.

Het gemeentebestuur heeft gekozen voor het IJ, en niet voor een locatie in het centrum in verband met de grote aantallen mensen die worden verwacht. Ook is er een symbolische waarde: het IJ verbindt Amsterdam met Amsterdam-Noord, de rest van Nederland en de wereld.

Amsterdam verwacht zeker zoveel bezoekers als op een normale Koninginnedag, 700 tot 800 duizend mensen. Op de Dam passen echter maar twintigduizend mensen. “Iedereen is welkom, maar als je het echt goed wilt zien kun je misschien beter thuis voor de tv gaan zitten”, zei Van der Laan.

Het Museumplein wordt op 30 april ingericht als Oranjeplein. Daar kunnen de gehele dag de festiviteiten op grote schermen worden gevolgd. ’s Avonds volgt er een Koningsbal, wat onderdeel is van de Koningsnacht.

Verder gaan alle evenementen die normaal op Koninginnedag worden gehouden naar verwachting door. De grote dansfeesten worden aan de rand van de stad gevierd. Achter het Centraal Station komen twee enorme schepen te liggen. Die moeten het zicht op het IJ belemmeren, zodat het station niet wordt geblokkeerd door mensen die naar de vaartocht willen kijken.

De vaartocht moet doen denken aan Sail Amsterdam.


Andere boten zijn welkom, maar niet onbeperkt. Er komt ‘een zekere vorm van toelating’, zei Van der Laan. Ook moet er ruime afstand worden bewaard tot de boot waar het koningspaar mee vaart. Het koningspaar maakt gebruik van een boot van het havenbedrijf en niet van de koningssloep, omdat er twijfels zijn over de zeewaardigheid en over de veiligheid.Van der Laan wilde nog geen namen noemen van artiesten die zullen optreden. Wel wordt er gedacht aan een optreden van het Concertgebouworkest samen met ‘een van onze beste dj’s’.

Van der Laan wilde nog niet ingaan op de details van de veiligheidsmaatregelen. “De inzet is dat mensen er zo min mogelijk last van moeten hebben”, zei Van der Laan. “Er zal waarschijnlijk geen sprake van zijn dat bewoners hun huizen moeten verlaten.”

Het is nog niet duidelijk hoe zal worden omgegaan met demonstraties. “In Amsterdam is de vrijheid van meningsuiting bijkans heilig, dus we zullen er niet krampachtig mee omgaan”, zei Van der Laan. Hij tekende er wel bij aan dat er ook vrijheid moet zijn voor de mensen die ongestoord feest willen vieren.

De festiviteiten kosten Amsterdam naar verwachting zo’n zeven miljoen euro. Het stadsbestuur is nog in gesprek met het rijk en private partijen over een bijdrage. Het feest is meteen het geschenk van Amsterdam aan het koningspaar; een ander geschenk komt er niet.

27 februari 2013, 09:17
©Demet TV