Een op acht Nederlanders slachtoffer cybercrime

Een op de acht Nederlanders is vorig jaar slachtoffer geweest van cybercrime. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het ministerie van Veiligheid en Justitie. De meeste slachtoffers kregen te maken met hackers.

In totaal werd twaalf procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder geconfronteerd met een of meer vormen van computercriminaliteit. Bij de helft van hen werd ingebroken op een computer, smartphone, e-mailaccount of website.


Een kwart werd gepest via internet en het overige kwart had te maken met aan- of verkoopfraude. Een klein deel was slachtoffer van identiteitsfraude.Vooral jongeren, die relatief actief zijn op internet, kregen te maken met cybercrime. Bijna een op de vijf jongeren tussen de 15 en 25 jaar werd slachtoffer. Bij 25- tot 45-jarigen is dit aandeel met 15 procent ook hoger dan gemiddeld.

Bijna twintig procent van de Nederlanders werd in 2012 slachtoffer van ’traditionele’ criminaliteit, zoals inbraak, geweld of diefstal. Dat is nagenoeg hetzelfde aantal als een jaar eerder.

01 maart 2013, 10:10
©Demet TV