Meer hoogopgeleide jongeren werkzoekend

Het aantal hoogopgeleide jongeren dat op zoek is naar een baan, is in een jaar tijd verdubbeld tot bijna achtduizend. Het totaal aantal werkzoekende jongeren dat bij het UWV staat ingeschreven steeg in een jaar tijd met meer dan zestienduizend tot ruim 71 duizend eind vorig jaar.


Dat melden uitkeringsinstantie UWV en de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) maandag.Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde vorige maand al dat de jeugdwerkloosheid in januari was gestegen tot vijftien procent.

Van alle werkloze jongeren tot 27 jaar heeft elf procent een opleiding op universitair of hbo-niveau. 42 procent heeft een mbo-opleiding afgerond. Volgens het UWV en het SBB is het een ‘lichtpuntje’ dat het aantal werkzoekende jongeren dat geen startkwalificatie heeft, ‘zeer beperkt is gestegen’. In totaal heeft bijna de helft van de werkloze jongeren geen mbo-diploma of hoger.

Het UWV merkt bij de cijfers op dat niet alle werkzoekende jongeren zich aanmelden bij het UWV. Werkloze jongeren zijn alleen verplicht om zich in te schrijven bij het UWV als zij een uitkering krijgen.

04 maart 2013, 13:24
©Demet TV