Artsen openen aanval op tabakslobby

Twee longartsen zijn op internet een kruistocht begonnen tegen de tabaksindustrie. Op de website tabaknee.nl worden namen van onder anderen lobbyisten en bestuurders genoemd die zich zouden inzetten voor de sector.
 
“De tabaksindustrie is een legale maar buitengewoon onethische bedrijfstak die ten koste van de gezondheid van de burgers de zakken van haar aandeelhouders spekt”, stellen de initiatiefnemers op de site. “De lobby vindt veelal achter de schermen plaats en is erop gericht het tabaksontmoedigingsbeleid van de overheid zoveel mogelijk te frustreren.”
 
Op de site wordt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) weggezet als ‘minister van Tabak’. Verder worden CDA-prominenten Hans Hillen en Elco Brinkman aan de schandpaal genageld. Zo zou Brinkman zou ‘dom of gewetenloos’ zijn.


De mensen die op de site worden genoemd, reageren maandag verontwaardigd in het AD. Een woordvoerder van Schippers zegt dat het ‘kwalijke insinuaties’ zijn. “Dit soort beweringen moet je hard maken of achterwege laten. Niets is onderbouwd. Het zou de initiatiefnemers sieren deze aperte onzin weg te laten.”
 
Oud-minister Hans Hillen, die op de site wordt omschreven als stiekeme adviseur van de rookindustrie, stelt nooit lobbyist te zijn geweest. “Als je ooit iets geadviseerd hebt, word je daar tot in lengte van dagen mee achtervolgd, met een hypocriet fanatisme. Ik zit er neutraal in.”

11 maart 2013, 07:26
© [Copyright 2013 Novum]