Helft katholieken denkt dat misbruik nog voorkomt

 

Meer dan de helft van de katholieken denkt dat er nog steeds seksueel misbruik voorkomt in de Nederlandse rooms-katholieke kerk. Het overgrote deel gelooft wel dat dat nu in mindere mate gebeurt. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van Maurice de Hond.

Van alle Nederlanders denkt acht op de tien mensen dat er nog altijd kinderen worden misbruikt. Volgens dertien procent van de ondervraagden gebeurt dat in dezelfde mate als in de vorige eeuw. Van de katholieken gelooft vijf procent daar in.

Twee derde van de Nederlanders is totaal niet verbaasd over de omvang van het seksueel misbruik in de kerk. Vooral D66-kiezers schrikken niet van de cijfers. Van hen is bijna tachtig procent niet verrast.

Veel van de betrokkenen kunnen niet meer vervolgd worden omdat het misbruik is verjaard. Opvallend genoeg vinden veel katholieken (dertien procent) dat die verjaring niet moet worden ingetrokken. Van alle Nederlanders is dat percentage negentien procent.

Vorige week presenteerde de commissie-Deetman het rapport naar seksueel misbruik in katholieke instellingen tussen 1945 een 1981. Daaruit bleek dat er tussen de tien- en twintigduizend kinderen zijn misbruikt. Van de ongeveer achthonderd plegers die zijn opgespoord bij bisdommen, ordes en congregaties, zijn er zeker 105 nog in leven.

24 december 2011, 15:19
© Novum