Meer dan driehonderd agenten weg om wangedrag

 

Meer dan driehonderd agenten hebben in drie jaar tijd de politie verlaten vanwege wangedrag. Daarvan is ruim twee derde ontslagen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws over de jaren 2008 tot 2010. Het gaat om incidenten als rijden onder invloed, het downloaden van kinderporno of het lekken van informatie naar criminelen.

De politie deed in totaal vierduizend integriteitonderzoeken. Dat leverde het ontslag van 219 agenten op. Daarnaast vertrokken 101 agenten vrijwillig na het vertonen van wangedrag. Nog eens 179 agenten kregen een voorwaardelijk ontslag aan de broek. Wel zijn agenten zich in de afgelopen jaren iets beter gaan gedragen.

Korpschef Pim Miltenburg, verantwoordelijk voor de integriteit bij de politie, voelt zich ongemakkelijk bij de cijfers. “Elke keer als je zo’n lijstje ziet en het wordt opgeteld, dan lijkt het heel veel en daar voel je je als politieman niet lekker bij”, zegt hij in een reactie. “Elke overtreding is er eentje teveel. Burgers moeten de politie kunnen vertrouwen.”

Volgens Miltenburg komen geweld en mishandeling steeds vaker voor als reden van ontslag. Drie agenten worden zelfs verdacht van doodslag of moord. “Dan gaat het bij geweld niet vaak om geweld op het werk, maar in de thuissituatie. En dat vinden we ook niet acceptabel”, licht hij toe.

24 december 2011, 17:32
© Novum