Meerderheid scholen overweegt stop Citotoets

Zo’n zestig procent van de schoolbestuurders in het basisonderwijs overweegt te stoppen met het afnemen van de Citotoets als de scores openbaar worden gemaakt. Dat zegt Ton Duif, directeur van de Algemene Verenging Schoolleiders (AVS), vrijdag. Volgens hem is dat een duidelijk signaal van ‘weerzin tegen rankinglijsten’. Gevreesd wordt dat ouders op basis van de lijsten een school gaan uitzoeken voor hun kind.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) liet vorige week weten geen bezwaar te hebben tegen het publiceren van de Cito-uitslagen.


RTL Nieuws had het ministerie om de gegevens gevraagd. Het gaat om de gemiddelde score per school en niet om afzonderlijke resultaten van leerlingen.Bij de AVS kwamen direct een aantal verontruste telefoontjes binnen nadat het nieuws bekend werd. Sommige leden waren uitgesproken boos over de ontwikkeling. De vereniging besloot daarop de mening van de leden te peilen. In totaal reageerden bijna 1700 schoolleiders.

Ruim negentig procent vindt dat publicatie van lijstjes met Cito-uitslagen per school misleidend is en dat ouders die daarin geloven op het verkeerde been worden gezet.

15 maart 2013, 11:00
©Demet TV