Categories Nieuws Artikelen

Uitkering Turkse weduwen blijft verlaagd

Turkse weduwen krijgen voorlopig geen hogere uitkering. Vier vrouwen die in Turkije wonen waren naar de rechter gestapt omdat hun uitkering per 1 januari met veertig procent is verlaagd. De Amsterdamse bestuursrechter heeft het verzoek mede vanwege het principiële en complexe karakter donderdag afgewezen.

De uitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet is verlaagd op grond van het zogeheten woonlandbeginsel, wat inhoudt dat het kostenniveau van het woonland bepalend is voor de hoogte van het bedrag.


De vier vrouwen hadden met spoed een beslissing aan de rechter gevraagd vanwege de achteruitgang in inkomsten. De rechter vond de zaak niet alleen te ingewikkeld voor een snelle beslissing, maar oordeelde ook dat niet is gebleken dat de weduwen op korte termijn in een acute schuldenpositie terechtkomen. Daarom verwees de rechter de kwestie door naar een bodemprocedure, waarin drie rechters naar de zaak kijken.

14 maart 2013, 18:59
©Demet TV