Universiteit rekent op komst Erdogan

De Islamitische Universiteit Rotterdam rekent erop dat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan donderdag de instelling gewoon bezoekt. Het bezoek staat al een tijdje gepland, maar na de ophef rondom de 9-jarige Yunus die in Den Haag wordt opgevoed door twee lesbische pleegmoeders, was het twijfelachtig of het bezoek wel door zou gaan.


Algemeen secretaris van de universiteit in Rotterdam Ahmet Dundar laat maandag desgevraagd weten dat Erdogan gewoon een bezoek brengt aan de onderwijsinstelling. “Het staat gepland.” Wat de premier er precies gaat doen en hoe laat het bezoek plaatsvindt, is nog onbekend.
 
Bij de universiteit vindt donderdag mogelijk ook een demonstratie plaats naar aanleiding van de kwestie. Op Facebookpagina’s waarop Nederland in het Turks wordt opgeroepen niet aan hun kinderen te komen, wordt over de demonstratie gesproken.
 
Turkse media melden dat ruim vijfduizend demonstranten naar de bijeenkomst in Rotterdam zullen gaan. Waarop dit is gebaseerd, is onduidelijk.
 
Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam meldt maandagmiddag dat de gemeente nog geen kennisgeving heeft ontvangen van een demonstratie. “We proberen in contact te komen met de initiatiefnemers.” Vooralsnog is dat echter niet gelukt, geeft de zegsman aan. Momenteel is daardoor nog onduidelijk of er wel echt een demonstratie gaat plaatsvinden en hoe laat die zou beginnen.
 
Mocht er geen kennisgeving komen, maar komen er wel demonstranten opdagen, dan is de gemeente niet bij voorbaat van plan de demonstranten weg te sturen. “De kans dat we zo’n demonstratie gaan verbieden, is heel klein. Het is niet onze intentie. In Nederland is er een demonstratierecht.”
 
Een kennisgeving is enkel bedoeld zodat logistieke voorbereidingen kunnen worden getroffen, legt de zegsman uit. Het gaat hierbij onder meer om het aantal agenten dat wordt ingezet. De gemeente is inmiddels maar begonnen met voorbereidingen voor het geval de demonstratie wel plaatsvindt.
 
De 9-jarige Yunus werd als klein kind vanwege een vermoeden van kindermishandeling uit huis geplaatst. Hij kwam terecht bij twee lesbische pleegmoeders in Den Haag. De biologische moeder van Yunus accepteert echter niet dat haar zoon bij een lesbisch stel woont. De afgelopen week ontstond hierover ophef.
 
De biologische moeder van de jongen heeft via de Turkse televisie de hulp van Erdogan ingeroepen, waarbij ze heeft aangegeven haar zoon terug te willen. Het pleeggezin is uit angst voor ontvoering ondergedoken.

18 maart 2013, 14:46
© [Copyright 2013 Novum]