Rotterdam moet toch betalen aan filosoof Ramadan

De gemeente Rotterdam moet toch een schadevergoeding betalen aan Tariq Ramadan. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald. De rechtbank in Rotterdam wees het verzoek tot schadevergoeding van de islamitische filosoof, die tweeënhalf jaar voor de gemeente werkte, eerder nog af.

Ramadan werd in 2007 in Rotterdam aangenomen als integratieadviseur.


Hij raakte in opspraak toen bleek dat hij een wekelijks televisieprogramma maakte voor de Iraanse zender Press TV, die wordt gefinancierd door het omstreden regime in Teheran. In 2009 brak de gemeente met Ramadan omdat hij volgens het gemeentebestuur zijn geloofwaardigheid als integratieadviseur had verloren.Het gerechtshof keurt het besluit tot ontslag goed, maar vindt dat de gemeente Ramadan in de gelegenheid had moeten stellen op het ontslagvoorstel te reageren. Omdat dit niet is gebeurd moet de gemeente hem nu twee extra maandsalarissen betalen.

De filosoof moest vanwege de ophef ook zijn leerstoel aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die door de gemeente werd betaald, opgeven. De rechtbank in Rotterdam bepaalde in die zaak vorig jaar al dat de universiteit niet de gasthoogleraar niet op stel en sprong op straat had mogen zetten. De onderwijsinstelling moest hem een schadevergoeding van twintigduizend euro betalen.

19 maart 2013, 11:22
©Demet TV