Asscher gaat Erdogan ‘geruststellen’

Lodewijk Asscher (PvdA) gaat ervan uit dat de Turkse premier Tayyip Erdogan na het gesprek met premier Mark Rutte (VVD) ‘volstrekt gerustgesteld’ is over de Nederlandse pleegzorg. Dat zei de vicepremier dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Asscher werd aan de tand gevoeld door de PVV naar aanleiding van de ophef rondom de 9-jarige Yunus en zijn lesbische pleegmoeders.


Sietse Fritsma (PVV) hekelde de bemoeienis vanuit Turkije en hij riep het kabinet op om het bezoek van Erdogan dat voor donderdag gepland staat, af te zeggen. “Dat is het enige juiste signaal dat het kabinet kan geven.”

De vicepremier herhaalde dat de Turkse bemoeienis ongepast is. Bij de plaatsing in pleeggezinnen wordt niet gekeken naar de seksuele geaardheid of religieuze overtuiging van de pleegouders. “Yunus verdient het gewoon door liefdevolle ouders verder te worden opgevoed. Dat moeten we vooral zo laten.”

Asscher is niet van plan om het bezoek af te zeggen. “Integendeel. Juist na het gesprek zal de premier van Turkije volstrekt gerustgesteld zijn over de zorgvuldige manier waarop in Nederland wordt omgegaan met de pleegzorg.” Tegelijkertijd moet er ook ruimte zijn voor Turken om te demonstreren tegen het beleid rondom de pleegzorg. Dat recht hebben zij, aldus Asscher.

19 maart 2013, 14:30
©Demet TV