Patiënten zeggen operaties Hagaziekenhuis af

Twee patiënten die deze week een hartoperatie zouden ondergaan in het Hagaziekenhuis, hebben die afgezegd. Dat deden ze vanwege de onrust die de afgelopen dagen is ontstaan, meldt een woordvoerder van het ziekenhuis. De ophef rond het Haagse ziekenhuis ontstond zaterdag toen een radioprogramma meldde dat de sterftecijfers op de afdeling cardiochirurgie jaren hoger lagen dan gemiddeld.

Het ziekenhuis heeft de afgelopen dagen zelf contact gezocht met de patiënten die de komende tijd zouden worden geopereerd. Daarmee wil het ziekenhuis de onrust die de afgelopen dagen is ontstaan wegnemen, legt de woordvoerder uit. Deze week stonden zestien mensen gepland voor een operatie op de afdeling.

Twee ziekenhuizen in de regio, de Reinier de Graaf Groep in Delft en het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer, blijven hartpatiënten wel gewoon doorsturen naar het hartcentrum van het Hagaziekenhuis, meldt online zorgmagazine Skipr dinsdag.


Het ziekenhuis in Delft, dat fusieplannen heeft met het Hagaziekenhuis, meldt op zijn website dat de sterftecijfers al in december bekend waren en geen reden vormen om patiënten niet door te verwijzenRond het ziekenhuis in Den Haag ontstond zaterdag ophef toen het radioprogramma Argos meldde dat de sterftecijfers op de afdeling cardiochirurgie al jaren hoger lagen dan bij andere hartcentra.

Tijdens een persconferentie gaf het ziekenhuis aan dat sterftecijfers in het hartcentrum in 2007 en 2008 hoger dan gemiddeld zijn geweest. De jaren erna zouden de cijfers echter weer gemiddeld zijn geweest.

Tussen 2007 en 2010 zouden verder verkeerde sterftecijfers zijn doorgegeven. Ook erkende het ziekenhuis dat er samenwerkingsproblemen waren op de afdeling. Een leidinggevende en een chirurg werden weggestuurd.

Maandag werd bekend dat het ziekenhuis vanaf de zomer elk kwartaal de sterftecijfers van de afdeling cardiochirurgie en de intensive care op zijn website gaat zetten. Nu zijn daar al de sterftecijfers van de afgelopen periode te zien.

Sinds deze week staat de afdeling cardiochirurgie van het ziekenhuis onder Leids toezicht. Professor van het Leids Universitair Medisch Centrum Robert Klautz is nu hoofd van de vakgroep cardiochirurgie.

19 maart 2013, 14:49
©Demet TV