Categories Nieuws Artikelen

Joods protest tegen Erdogan

De jongerenafdeling van het Centrum Informatie en Documentatie Israël gaat donderdag op het Binnenhof protesteren tegen het ‘warme welkom’ dat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan ten deel valt in Nederland.

De jongeren verenigd in het CiJO zijn ontstemd over de ‘bizarre en verwerpelijke’ uitspraken die Erdogan heeft gedaan.


Zo heeft de Turkse premier opgeroepen om zionisme te bestempelen als misdaad tegen te menselijkheid. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) nam hier eerder al afstand van.

Ook het feit dat Erdogan weigert de Armeense genocide te erkennen zit de jongeren dwars, evenals de ‘bezetting’ van Noord-Cyprus door Turkije en de onderdrukking van Koerden. Ook hekelen zij de recente ophef in Turkije over Yunus en zijn lesbische pleegmoeders.

De CIDI-jongeren zijn niet tegen warme handelsbetrekkingen met Turkije, maar wel tegen een warm welkom voor de Turkse premier. Erdogan gaat donderdag op audiëntie bij koningin Beatrix en wordt door premier Mark Rutte (VVD) ontvangen in het Catshuis.

“Een Turkse premier die verantwoordelijk is voor twee bezettingen, de inperking van de persvrijheid en grove schendingen van de mensenrechten heeft Nederland niet de les te lezen!”, stelt de jongerenafdeling.

Vanwege de ophef rond Yunus zou donderdag mogelijk ook een demonstratie plaatsvinden bij de Islamitische Universiteit van Rotterdam. Of die doorgaat is onduidelijk, nu het bezoek van Erdogan aan de universiteit geen doorgang vindt.

19 maart 2013, 16:36
©Demet TV