André Kuipers fotografeert kerstlichtvervuiling

 

André Kuipers maakt maandagavond vanuit de ruimte foto’s van het in het kerstlicht gehulde Nederland. De foto’s van de astronaut moeten leiden tot de eerste wereldwijde kaart van de wereld bij nacht.

Kuipers’ werk wordt via internet beschikbaar gesteld en onder meer gebruikt voor het in kaart brengen van de hoeveelheid lichtvervuiling. Ze worden ook ingezet om de nachtelijke activiteit van mensen te bestuderen, en voor onderwijsdoeleinden.

Tijdens het vorige verblijf van de Nederlandse astronaut in de ruimte bleek dat het technisch niet mogelijk was om de aarde bij nacht in hoge resolutie te fotograferen. Kuipers verzocht daarop de Europese ruimtevaartorganisatie ESA of daar iets aan kon veranderen. ESA zag het nut daar wel van in en benaderde afgelopen zomer het Leidse bedrijf Cosine, dat de ruimtecamera Nightpod ontwikkelde.

Kuipers en het International Space Station (ISS) vliegen maandag om 18.11 uur over Nederland. Hij heeft drie minuten de tijd om foto’s te maken van de verhoogde helderheid die de Nederlandse avond door kunstlicht krijgt. Omdat er buiten veel kerstverlichting brandt, is Nederland waarschijnlijk lichter dan anders.

Het ISS vliegt met een snelheid van 7 kilometer per seconde door de ruimte. Dat maakt het nemen van scherpe foto’s niet eenvoudig, maar met de Nightpod kunnen met een lange belichtingstijd toch haarscherpe foto’s worden gemaakt.

26 december 2011, 12:11
© Novum