Ook Koerden in protest tegen komst Erdogan

Koerden, Armenen en alevieten protesteren donderdag op het Binnenhof in Den Haag tegen de komst van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Verschillende organisaties, verenigd in het Democratisch Eenheidsplatform Nederland, zijn het oneens met het beleid van Erdogan in Turkije.


“Volkeren worden onderdrukt en uitgebuit door de premier”, schrijft de organisatie in een verklaring. Volgens het platform draagt Erdogan er de volle verantwoordelijkheid voor dat politie- en defensiekopstukken verantwoordelijk voor foltering promotie krijgen, terwijl kritische studenten, journalisten en advocaten in de cel belanden.
 
Eerder werd bekend dat de jongerenafdeling van het Centrum Informatie en Documentatie Israel donderdag eveneens op het Binnenhof protesteren tegen het ‘warme welkom’ dat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan ten deel valt in Nederland.
 
De gemeente Rotterdam houdt donderdag ook rekening met protesten in verband met de komst van Erdogan. Bij de Islamitische Universiteit Rotterdam staat een protest gepland tegen het beleid van Jeugdzorg in Nederland. Over Jeugdzorg ontstond eerder deze maand ophef in Turkse en Nederlandse media, toen de biologische moeder van de Turkse 9-jarige Yunus Erdogans hulp zou hebben ingeroepen omdat Jeugdzorg haar zoon bij lesbische pleegmoeders plaatste.
 
“De demonstratie is niet officieel bekendgemaakt aan de gemeente, maar de politie houdt de Facebook-pagina die is aangemaakt voor het protest nauwlettend in de gaten”, licht een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) woensdag toe. Op die pagina geven ruim negenhonderd mensen aan te zullen protesteren. Eerder werd gespeculeerd over een bezoek van Erdogan aan de islamitische universiteit, maar dinsdag werd bekend dat dit niet doorging.
 
In Den Haag heeft Bureau Jeugdzorg contact met politie en justitie omdat rekening wordt gehouden met protest, hoewel daar geen concrete aanleiding voor is, meldt een woordvoerder van de organisatie.
 
Ook voor een demonstratie in Lelystad van de Turkse gemeenschap tegen het Jeugdzorgbeleid wordt op Facebook opgeroepen. De organisatie van dat protest wilde vrijdag voor de deur van bureau Jeugdzorg in Lelystad protesteren, maar de gemeente bepaalde dat dit op het Stadhuisplein moet. Volgens de organisatie worden zo’n duizend mensen verwacht, meldt een zegsvrouw van de gemeente.
 
Premier Erdogan brengt donderdagochtend een privébezoek aan de Keukenhof. Daarna staan onder meer een ontmoeting met koningin Beatrix en premier Mark Rutte op het programma.

20 maart 2013, 16:06
© [Copyright 2013 Novum]