Öcalan gaat wapenstilstand afkondigen

De gevangen Koerdische PKK-leider Abdullah Öcalan gaat donderdag naar alle waarschijnlijkheid een langverwacht staakt-het-vuren afkondigen. Dat zou een grote stap zijn naar beëindiging van een al dertig jaar durend gewapend conflict dat in Turkije aan tienduizenden mensen het leven heeft gekost.


In Diyarbakir zijn donderdag tienduizenden mensen bijeen voor een Koerdisch lentefestival. Verwacht wordt dat Koerdische volksvertegenwoordigers een verklaring van Öcalan zullen voorlezen. Men denkt dat hij een wapenstilstand en een geleidelijke terugtrekking van Koerdische strijders uit Turks grondgebied zal afkondigen.
 
Turkije heeft gesprekken gevoerd met Öcalan. De Koerdische afscheidingsbeweging PKK, die door Turkije en westerse bondgenoten als een terreurorganisatie wordt beschouwd, strijdt in het zuidoosten van Turkije voor autonomie.

21 maart 2013, 09:59
© [Copyright 2013 Novum/AP]