Honderd man bij demonstratie tegen Jeugdzorg

Een demonstratie van Turken tegen Jeugdzorg in Lelystad trekt vrijdag een stuk minder bezoekers dan verwacht. Rond 10.00 uur, vlak voor aanvang van de manifestatie, stonden er zo’n honderd mensen met spandoeken op het Stadhuisplein, zegt een gemeentewoordvoerder.

De gemeente had gerekend op zo’n duizend mensen en daar is de politie-inzet ook op afgestemd. “Zoiets is altijd moeilijk te voorspellen”, zegt de woordvoerder. Ze kon niet zeggen of er nog meer demonstranten onderweg zijn. “Dat is vanaf hier moeilijk in te schatten.”

De sfeer is volgens de woordvoerder gemoedelijk. “De mensen wachten op de organisatie, die binnen enkele minuten het podium betreedt.”

Over Jeugdzorg ontstond eerder deze maand ophef in Turkse en Nederlandse media.


De biologische moeder van een 9-jarige Turkse jongen riep de hulp in van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan omdat Jeugdzorg haar zoon Yunus bij lesbische pleegmoeders had geplaatst. Een demonstratie bij de Islamitische Universiteit in Rotterdam tegen het beleid van Jeugdzorg Nederland trok donderdag zo’n honderd demonstranten en verliep rustig.

Erdogan en premier Mark Rutte (VVD) spraken donderdag over Yunus. Ze zijn het oneens over de kwestie, bleek op een persconferentie na het gesprek. Erdogan wil dat het Turkse ministerie van familiezaken en het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie in overleg treden ‘om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen’. De Turkse premier noemde de familie ‘heilig’ en het onderbrengen van kinderen bij lesbische pleegouders druist in tegen de Turkse normen en waarden, zei hij.

Rutte zei niets in het voorstel van Erdogan te zien. De pleegzorg is volgens hem een ‘verantwoordelijkheid van Nederland en van Nederland alleen’.

22 maart 2013, 10:21
©Demet TV