Categories Nieuws Artikelen

‘Inburgeraars slagen onterecht voor spreektoets’

Veel inburgeraars slagen voor de spreekvaardigheidstoets terwijl ze eigenlijk amper Nederlands spreken. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van RTL Nieuws. De nieuwkomers komen zo in aanmerking voor een tijdelijke verblijfsvergunning zonder dat ze kennis van de Nederlandse taal hebben.


Volgens experts slagen veel inburgeraars onterecht omdat de toets wordt afgenomen door computers. De cursist moet zinnen nazeggen en tegenstellingen reproduceren die door een computer worden beoordeeld. Wie goed kan ‘papagaaien’ slaagt zonder te begrijpen wat hij zegt, zegt taaldocent Adrienne de Jong in RTL Nieuws.
 
Sinds 2006 zijn honderdduizend inburgeraars voor de spreekvaardigheidstoets geslaagd. Volgens taalwetenschapper Ineke van de Craats slaagt twintig tot dertig procent met een hogere score dan het daadwerkelijke taalniveau. Van de Craats zegt dat inburgeraars zorgen dat ze de toetsvragen onder de knie hebben. “Maar dat heeft niets met taalvaardigheid te maken.”
 
Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) gaat de test aanpassen. “Het is belangrijk dat mensen de hier naartoe komen zich ook verstaanbaar kunnen maken”, zegt de bewindsman in RTL Nieuws. “Ik ben van plan om de kritiek die er op deze toets is te gebruiken om de toets verder te verbeteren.”
30 maart 2013, 18:40
© [Copyright 2013 Novum]