Gevangenispersoneel slecht beschermd tegen agressie

 

Gevangenispersoneel wordt nog te weinig beschermd tegen agressie. Ook de bescherming tegen werkdruk is de afgelopen jaren niet verbeterd. Dat concludeert de Arbeidsinspectie dinsdag uit gerichte controles bij 39 justitiële instellingen.

Bij 79 procent van de gecontroleerde instellingen waren zaken niet in orde. In 2008 was dat nog bij 63 procent het geval. De resultaten van het onderzoek gelden niet voor alle gevangenissen omdat de inspecteurs gerichte controles uitvoerden.

Wel is het volgens de inspectie een feit dat agressie en geweld door gedetineerden en bezoekers veel voorkomen in gevangenissen. Meer dan negentig procent van het gevangenispersoneel heeft ermee te maken. Ook komt agressie en geweld tussen collega’s onderling regelmatig voor.

De sector stelde na het inspectiebezoek van 2008 een plan op om de problemen aan te pakken, maar daar is volgens de inspectie ‘onvoldoende van terechtgekomen’.

27 december 2011, 08:13
© Novum