TNO: operatieafdeling Haga sterk verouderd

De operatieafdeling van het Hagaziekenhuis in Den Haag is sterk verouderd. Daarnaast houdt het personeel zich niet altijd aan de voorschriften en is er twee keer een vleermuis gesignaleerd in het complex. Dat blijkt uit een conceptrapport van onderzoeksinstituut TNO, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving over de zaak in het AD donderdag.


Onderzoekers van TNO zagen dat in het ziekenhuis ramen open konden. In een operatiekamer werd een vlieg op een lamp aangetroffen. Ook waren er lekkages waarbij het water in emmers werd opgevangen. Dat betekent ‘hoge risico’s en voedingsbodem betreffende de groei van micro-organismen’, luidt het oordeel van TNO. Personeel zou verder met hetzelfde mondkapje waarmee ze op de gang lopen ook een operatiekamer binnenstappen.
 
Het Hagaziekenhuis erkent in een reactie dat het operatiecomplex oud is. Het ziekenhuis, dat TNO zelf inschakelde, kreeg het conceptrapport eind vorig jaar al en begon twee maanden geleden met verbeteringen. Daar steekt het drie ton in. “TNO liet ons weten dat het onverantwoord is als we niks met de operatieafdeling zouden doen. Inmiddels is het dak vernieuwd, zijn scheuren gedicht en ramen dichtgemaakt”, licht de woordvoerder toe. Over twee jaar verhuist de afdeling naar een nieuwbouwcomplex.
 
Het ziekenhuis kwam recent in opspraak toen radioprogramma Argos meldde dat het sterftecijfer bij cardiochirurgische operaties al jaren hoger ligt dan bij andere hartcentra. Een week geleden besloot het ziekenhuis per direct te stoppen met het uitvoeren van hartoperaties omdat bij een operatie niet volgens protocol zou zijn gehandeld. Ook kreeg een cardiochirurg een time-out die onlangs in overleg met het ziekenhuis werd verlengd.
 
04 april 2013, 08:52
© [Copyright 2013 Demet TV]