Migranten maken acht miljard over naar thuisland

Migranten maken volgens officiële statistieken uit Nederland jaarlijks ongeveer acht miljard euro over naar hun thuisland. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van De Nederlandsche Bank. In werkelijkheid is dat waarschijnlijk meer, omdat een onbekend bedrag via informele kanalen wordt gestuurd.


Uit het onderzoek onder ruim zestienhonderd migranten komt naar voren dat zij niet alleen geld overmaken via de bank of geldtransactiekantoren. Ze geven ook geld mee aan familie of vrienden die afreizen naar het thuisland, nemen het zelf mee tijdens een vakantie of nemen geld op via een geldautomaat als ze in het thuisland zijn. Migranten maken eveneens gebruik van niet-geregistreerde geldkantoren die voor een kleine commissie bedragenoverhevelen naar een andere ‘bankier’.

Migranten kiezen om meerdere redenen voor dergelijke informele routes. De belangrijkste is de omvang van het te versturen bedrag. Kleine betalingen worden vaak informeel gedaan, omdat de kosten voor de officiële kanalen hoog zijn. Ook speelt mee dat de ontvanger van het geld vaak geen bankrekening heeft.

Nederland telt zo’n 2,8 miljoen migranten. De voornaamste landen van herkomst zijn Turkije, Marokko, Suriname, de Antillen, Duitsland en Indonesië. Van de respondenten geeft veertien procent aan dat ze geld overmaken naar Indonesië. Bijna de helft, 46 procent, maakt geld over naar Marokko.

04 april 2013, 14:42
© [Copyright 2013 Novum]