Vaker keelkanker door seks

Het aantal gevallen van keelkanker veroorzaakt door het seksueel overdraagbare humaan papillomavirus (HPV) is de laatste twintig jaar verzesvoudigd. Dat meldt het VUmc op basis van onderzoek naar de periode van 1990 tot 2010. Orale seks en veel wisselende seksuele contacten zijn risicofactoren voor deze vorm van keelkanker, die vooral mannen treft.


In het VUmc werd het tumorweefsel van 240 patiënten onderzocht die in de periode van 1990 tot 2010 de diagnose keelkanker kregen. Uit dit onderzoek bleek het percentage keelkanker veroorzaakt door het HPV toegenomen van vijf procent in 1990 tot dertig procent in 2010. Uit Amerikaans onderzoek was al bekend dat wisselende seksuele contacten en orale seks risicofactoren zijn voor keelkanker door het HPV.
 
Uit eerder onderzoek bleek al dat de absolute aantallen keelkanker toenemen. Mogelijk is die toename te verklaren uit de toename van deze tumoren die ontstaan door het HPV, aldus het VUmc. De exacte oorzaak van de stijging is nog niet bekend.
 
Er zijn meer dan honderd verschillende soorten HPV. Deze virussen leven op of in de huid of slijmvliezen. De meeste vormen geven geen klachten. Slechts een paar soorten kunnen kanker veroorzaken, vaak bij een minderheid van de mensen die met een virus wordt besmet. HPV kan ook baarmoederhalskanker veroorzaken.

05 april 2013, 08:55
© [Copyright 2013 Demet TV]