Poetin wacht zee van regenboogvlaggen

Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Amsterdam gaat maandag gepaard met veel protest. Zowel bij de Hermitage als bij het Scheepvaartmuseum wordt hij opgewacht door demonstranten, die zich getooid in regenboogkleuren verzetten tegen de Russische antihomowet.


Het COC heeft Amsterdammers opgeroepen uit protest de regenboogvlag te hijsen tijdens het bezoek van Poetin. De homobelangenorganisatie heeft tweehonderd gratis regenboogvlaggen uitgedeeld. Die vlag wappert ook op het stadhuis, ook in een aantal andere gemeenten.
 
Oud-PvdA-leider en voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen hees de vlag zondag al bij het oudste homocafé van Amsterdam, ’t Mandje op de Zeedijk. Ook PvdA-voorzitter Hans Spekman riep op het protest te steunen.
 
Het Russische wetsvoorstel stelt ‘propaganda’ voor homoseksualiteit in het bijzijn van jongeren strafbaar, evenals het openbaar vertonen van de regenboogvlag. Naar verwachting besluit het Russische parlement in juni definitief over de antihomowet.
 
Als koningin Beatrix Poetin rond 15.00 uur ontvangt in de Hermitage, zijn spandoeken van Amnesty International tegen het ‘repressieve’ regime zichtbaar op huizen, boten en auto’s rondom het museum aan de Amstel. ‘Jaag president Poetin geen schrik aan. Hou Amsterdam op 8 april mensenrechtenvrij’, luidt de tekst op grote spandoeken. COC Nederland heeft een ‘verrassingsactie’ aangekondigd.
 
Poetin komt volgens planning om 16.45 uur aan bij het Scheepvaartmuseum, waar premier Mark Rutte (VVD) hem begroet. Ook enkele andere betrokken ministers zijn aanwezig. Rond 18.30 uur zetten zij zich aan een werkdiner met leden van de top van het Nederlandse en Russische bedrijfsleven.
 
Meer dan 3300 mensen hebben zich aangemeld om daar te komen demonstreren, meldde organisator COC Nederland zondag. De demonstratie aan het Amsterdamse Oosterdok, tegenover het Scheepvaartmuseum, begint om 19.00 uur naast museum NEMO.
 
De betogers is gevraagd te komen in regenboogkleur en daar wordt in groten getale gehoor aan gegeven, zei een COC-woordvoerder. Een regenboogvlag van ongeveer tien meter wordt volgens hem over het publiek gedrapeerd, en ook zijn een ‘stuk of acht’ enorme spandoeken te zien.
 
Naast twee activisten van het Russian LGBT Network uit Sint-Petersburg houden ook COC-voorzitter Tanja Ineke, directeur van Amnesty Nederland Eduard Nazarski en Joost Mallo van The Dutch LGBT Support een toespraak. Verder zijn er diverse optredens.
 
Poetin komt naar Nederland op uitnodiging van koningin Beatrix ter gelegenheid van de Nederlandse aftrap van het Nederland-Ruslandjaar. Het Russiche staatshoofd wordt om 14.00 uur op Schiphol ontvangen door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.
 
Rutte en Timmermans kregen woensdag van de Tweede Kamer een uitgebreid boodschappenlijstje mee voor het bezoek van Poetin. De Kamer wil dat tijdens het bezoek aandacht wordt besteed aan de schending van mensenrechten, de onderdrukking van homoseksuelen, de positie van ngo’s, het naleven van handelsovereenkomsten en de opstelling van Rusland ten aanzien van Syrië.
 
Timmermans zei woensdag dat er ‘niets gevierd wordt’. “We hebben een bilateraal jaar waarin de eeuwenlange samenwerking tussen Nederland en Rusland centraal staat.” De minister beloofde dat er ook kritische noten worden gekraakt. “Maar het beste werkt: hoffelijk in vorm, hard op de inhoud”, hield hij de Kamer voor. “Daar hebben Russen ook het meeste respect voor.”
 
Premier Rutte (VVD) gaf vrijdag aan dat hij Poetin gaat aanspreken op de mensenrechtensituatie in Rusland. “Ondanks onze verschillende zienswijze hoort het bij een relatie dat je dit soort zaken met elkaar kunt bespreken.” De premier heeft overigens niet de illusie dat de situatie ‘dinsdag gans anders zal zijn’. Bij eerdere ontmoetingen stelde Rutte de lastige thema’s naar eigen zeggen ook al aan de orde.
 
Poetin wil ‘een echt partnerschap’ ontwikkelen met Nederland, schreef hij zaterdag in een brief in De Telegraaf. Hij hoopt dat Nederland en Rusland dichter bij elkaar komen, elkaar beter leren kennen en samen nieuwe initiatieven ontwikkelen voor de toekomst. Volgens de president biedt het vriendschapsjaar ‘een goede basis voor de verdere verdieping van de politieke betrekkingen’. Poetin stelt verder trots te zijn op de ‘roemrijke geschiedenis’ die beide landen sinds vierhonderd jaar delen.
08 april 2013, 06:00
© [Copyright 2013 Novum]