Huwelijk steeds vaker op maandag

Huwelijken worden steeds vaker op maandag gehouden. Sinds 2008 is maandag de op een na populairste dag om te trouwen. Vrijdag is nog altijd de populairste trouwdag, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.
 
Vorig jaar traden ongeveer 69 duizend stellen met elkaar in het huwelijk en werden negenduizend partnerschappen geregistreerd. Sinds de eeuwwisseling is het totaal aantal officiële verbintenissen met veertien procent gedaald. De afgelopen jaren daalde het aantal verbintenissen vermoedelijk fors vanwege de economische crisis. Ook in de economisch magere jaren na 2002 daalde het aantal verbintenissen, aldus het CBS.


Vier op de tien paren kiezen voor een huwelijk op vrijdag. Dit aandeel is in de loop der tijd afgenomen, vooral doordat vaker voor de goedkopere maandag wordt gekozen. Dit komt niet alleen door de crisis, maar is ook een voortzetting van een al langer bestaande trend.
 
Voor partnerregistraties is maandag de populairste dag. In 2012 werd 41 procent van de nieuwe partnerschappen op maandag geregistreerd, tegenover slechts acht procent op vrijdag.
 
Bij huwelijken op vrijdag en zaterdag zijn de maanden voor en na de zomervakantie het meest in trek. Bij de andere doordeweekse dagen is dit patroon vrijwel afwezig. Op weekdagen zijn bruiloften vaak bescheiden, terwijl bruiloften met grootse festiviteiten doorgaans in het weekeinde gepland worden. Bij partnerregistraties is geen duidelijk seizoenspatroon te zien.

08 april 2013, 10:35
© [Copyright 2013 Novum]