VVD-Statenlid treedt af

(Novum) Lid van de Noord-Hollandse Provinciale Staten Köksal Gör (VVD) treedt terug. Aanleiding is de uitzending van televisieprogramma Nieuwsuur van vrijdag over mosliminternaten. In die uitzending stelde Nieuwsuur dat Gör vier Amsterdamse mosliminternaten beheert.

Kamerbreed stelden partijen eerder dat Turkse internaten niet bevorderlijk zijn voor de integratie wanneer de kinderen afgesloten van de samenleving opgroeien. Gör bleek in de uitzending ook aanhanger te zijn van de Turkse moslimgeestelijke Fethullah Gülen. Diens leer zou ook worden uitgedragen in de internaten.

VVD-gedeputeerde Henry Meijdam stelde in een reactie te vinden dat Gör moet aftreden. Volgens hem strookt de leer van Gülen niet met de liberale opvattingen van de VVD. De partij wilde met het Statenlid in gesprek en was van plan hem dringend te adviseren zijn functie neer te leggen.

Gör laat maandag in een verklaring weten dat de ontstane commotie zijn functioneren als Statenlid in de weg staat. “Zolang deze discussie duurt, kan ik geen invulling geven aan het Statenlidmaatschap op een wijze die ik ambieer.”

Nieuwsuur meldde vrijdag dat in Amsterdam op zeker acht adressen niet-geregistreerde mosliminternaten zijn gevestigd.


De betreffende internaten zouden in woningen zitten, waarin in totaal twintig tot 25 leerlingen maximaal drie maanden verblijven. Turkse kinderen worden er na schooltijd opgevangen en slapen er ook.

Vier van de internaten worden beheerd door de Stichting Witboek. Gör is voorzitter van deze stichting. Gör ontkent maandag dat de ‘studentenhuizen’ van Stichting Witboek in Amsterdam moslim- of koraninternaten zijn.

Stichting Witboek heeft volgens Gör twaalf huizen in beheer waar op dit moment 44 studenten wonen, drie van 17 jaar en 41 van 18 jaar en ouder. De studenten willen volgens het opgestapte Statenlid onder meer zelfstandig wonen, maar hebben daar nog ondersteuning bij nodig. Voor andere studenten zou thuis wonen geen optie zijn. “Stichting Witboek helpt deze studenten om hun studie te kunnen vervolgen.”

De stichting wil ondersteunen op sociaal, cultureel en educatief niveau, aldus Gör. Witboek biedt daartoe onder meer begeleid wonen, mentoring, cursussen, ‘informatieve bijeenkomsten’ en culturele activiteiten.

Het opgestapte Statenlid zegt altijd open te zijn geweest over zijn werk voor de stichting en over het feit dat hij ‘sympathiseert met de ideeën en waarden van Fethullah Gülen’. “Mijns inziens zijn die ook prima te verenigen met mijn functie en werkzaamheden voor de VVD, waar vrijheid van meningsuiting zo’n prominente plaats inneemt. Tegelijkertijd sluit ik mijn ogen niet voor de ophef die er in de media en politiek is ontstaan.”

De Noord-Hollandse tak van de VVD laat weten de overwegingen van Gör om terug te treden te begrijpen en zijn besluit te respecteren.

08 april 2013, 13:14
©Novum