Protest in Istanbul tegen coupproces

De Turkse politie heeft maandag waterkanonnen, traangas en pepperspray ingezet om een groep van duizenden betogers bij een rechtbank aan de rand van Istanbul te verjagen. In de rechtbank is een zaak gaande tegen 275 mensen die ervan worden beticht de regering van premier Recep Tayyip Erdogan omver te willen werpen.


Veel betogers probeerden door de barricades heen te breken die rond het gebouw zijn opgesteld. Niet alleen de betogers hadden last van het traangas en de pepperspray, de bijtende stoffen drongen ook door tot in het gebouw. De verdachten zouden maandag eigenlijk hun slotverklaring geven, maar de rechters besloten de zaak tot donderdag te schorsen vanwege de onlusten.
 
Onder de verdachten in de zaak zijn prominente journalisten, politici, academici en gepensioneerde generaals. Ze zouden deel uitmaken van een seculiere, ultranationalistische beweging. Volgens de Turkse justitie wilde de groep aanvallen uitvoeren om chaos in Turkije te creëren, die uiteindelijk zou moeten leiden tot een militaire staatsgreep. Tegen 64 van hen, onder wie voormalig legerchef Ilker Basbug, is levenslang geëist.
 
Alle verdachten ontkennen de aantijgingen. Volgens critici is de zaak gebaseerd op discutabel bewijs en is het een poging van de Turkse regering om seculiere tegenstanders de mond te snoeren.
 
In september werden meer dan driehonderd legerofficieren, onder wie de voormalige chefs van de Turkse luchtmacht en marine veroordeeld voor een andere couppoging in 2003. Het beroep in die zaak loopt nog.

08 april 2013, 16:13
© [Copyright 2013 Novum/AP]