De kans is groot dat de basisbeurs voor studenten verdwijnt. Ambtenaren werken plannen uit voor het invoeren van een sociaal leenstelsel, schrijft het AD donderdag. Ook de kaart waarmee studenten gratis met het openbaar vervoer reizen zou gevaar lopen.
Een woordvoerder van het ministerie van Financiën wil het verhaal ontkennen noch bevestigen. Hij wil alleen kwijt dat ambtenaren ‘ieder jaar, iedere maand en iedere dag’ bekijken waar nog geld te winnen valt.
Het afschaffen van de basisbeurs voor studenten zou ongeveer achthonderd miljoen euro opleveren. Het afschaffen van de ov-kaart zou de schatkist tweehonderd miljoen euro schelen.
Als een sociaal leenstelsel wordt ingevoerd, moeten studenten geld lenen bij de overheid. Die lening betalen ze met een relatief lage rente terug nadat ze werk hebben gevonden. Een andere optie is dat de studenten voor de eerste jaren een beurs krijgen, maar hun specialisatie zelf moeten betalen.
Uitwonende studenten krijgen momenteel een basisbeurs van 266 euro per maand. Als hun ouders een laag inkomen hebben, kunnen ze een aanvullende beurs van 244 euro aanvragen. Deze bedragen worden een gift als ze binnen een bepaalde tijd hun diploma halen. De beurs wordt maximaal vier jaar verstrekt, daarna moet worden geleend.
De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is geschokt door de berichtgeving. Volgens de bond wordt de drempel om te studeren veel hoger en wordt de student opgezadeld met schulden. “Wij zullen zo snel mogelijk de staatssecretaris vragen of de geruchten waar zijn”, zegt voorzitter Pascal ten Have.
GroenLinks vindt bezuinigen op onderwijs ‘kortzichtig en zeker niet de meest snuggere oplossing in crisistijd’. “Bezuinigen op studenten is een garantie op een klap voor de kenniseconomie. Zo beginnen ze niet eens meer aan hun opleiding, zeker als hun OV-kaart ook nog ingepikt wordt”, aldus Kamerlid Ineke van Gent. Volgens haar komt elke euro die in onderwijs wordt geïnvesteerd ‘dubbel en dwars’ terug.
De SP zegt dat het plan om de basisbeurs af te schaffen averechts werkt. “Zonder basisbeurs zullen duizenden jongeren afzien van een hogere opleiding”, zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. “Zeker in tijden van crisis is dat een onnozel voorstel, aangezien toegankelijk onderwijs juist nodig is om jongeren meer kansen te bieden.” Studeren wordt weer een zaak van de elite, vreest Van Dijk. “Hoe hoger de drempels in het onderwijs, hoe groter de tweedeling.” Hem lijkt het beter zijn om juist te investeren in het onderwijs, wat op termijn meer geld in het laatje zou brengen.
29 december 2011, 15:56
© Novum