Vijftien jaar geëist tegen spionerende ambtenaar

De 61-jarige Raymond P. gaat als het aan het Openbaar Ministerie in Den Haag ligt vijftien jaar de cel in. Justitie verdenkt hem van het lekken van staatsgeheimen aan de Russen. De man zou documenten over onder meer de EU, de NAVO en de Verenigde Naties hebben verkocht.


De zaak kwam aan het licht na een onderzoek naar een Russisch echtpaar in Duitsland. De man werd vorig jaar maart aangehouden. P., een voormalig consulair medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zou zeven jaar lang vertrouwelijke informatie hebben gelekt aan het echtpaar, dat sinds oktober 2011 vastzit.
 
Duitse media meldden rond het proces tegen de twee dat zij onder meer informatie over de NAVO-strategie in Libië en documenten rond de ISAF-missie in Afghanistan kregen van P. Er is nog geen uitspraak gedaan in de zaak rond het stel.
 
Het OM liet eerder weten dat P. ook berichtte over de geaardheid en gezondheidstoestand van zijn collega’s. Voor de informatie die hij verstrekte ontving hij maandelijks een bedrag, in totaal zou hij zo’n negentigduizend euro hebben verdiend.
 
P. is al eerder in opspraak geraakt. In 2007 kwamen de man en zijn echtgenote in het nieuws, omdat zij een 7-jarig geadopteerd Koreaans meisje zouden hebben ‘gedumpt’. Diverse media berichtten destijds dat het echtpaar dat deed omdat het kind aanpassingsproblemen had.

09 april 2013, 11:38
© [Copyright 2013 Demet TV]