Categories Nieuws Artikelen

‘Gülen-beweging achter Yunus-rel’

(Novum) – De publicitaire en diplomatieke rel rond het Turkse pleegkind Yunus is aangezwengeld door organisaties gelieerd aan de islamitische Gülen-beweging. Dat schrijft NRC Handelsblad dinsdag in een reconstructie van de affaire.


De 9-jarige Yunus wordt al jaren grootgebracht door lesbische pleegouders in Den Haag. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zei tijdens zijn bezoek aan Nederland dat moslimkinderen in moslimgezinnen horen op te groeien. Hij vindt dat Turkije een rol moet spelen bij Nederlandse kinderen van Turkse afkomst die naar een pleeggezin moeten. Premier Mark Rutte (VVD) zei daar niets in te zien,
 
De onrust over Yunus ontstond volgens de krant bij een informatiebijeenkomst over pleegzorg in Den Haag in november. Een professor van de Islamitische Universiteit Rotterdam zou daar gezegd hebben dat ‘vijfduizend Turkse islamitische kinderen’ aan christelijke gezinnen zijn ‘weggegeven’. De rector van de universiteit is volgens de NRC aanhanger van Gülen. Gülen is een omstreden Turks-islamitische beweging die ook in Nederland actief is. Hoe de universiteit aan de cijfers komt, is onduidelijk.
 
De bewering van de hoogleraar is overgenomen door Zaman, de Turkse krant van de Gülen-beweging, die dinsdag voor het eerst in het Nederlands verscheen. In de weken na de bijeenkomst bleef Zaman aandacht besteden aan de kwestie. Volgens Zaman zouden pleegkinderen zonder tussenkomst van de rechter zijn ‘afgepakt’ van Turkse gezinnen en doelbewust bij christelijke gezinnen geplaatst, om ‘assimilatie in de westerse samenleving’ te realiseren, aldus NRC.
 
Maandag trad Gülen-sympathisant Köksal Gör (VVD) terug als lid van de Noord-Hollandse Provinciale Staten naar aanleiding van de Nieuwsuur-uitzending van vrijdag over mosliminternaten. Volgens het programma beheert Gör vier Amsterdamse mosliminternaten die de integratie zouden belemmeren.
 
Gör zei maandag altijd open te zijn geweest over zijn werk voor de stichting die de internaten beheert en over het feit dat hij ‘sympathiseert met de ideeën en waarden van Fethullah Gülen’. “Mijns inziens zijn die ook prima te verenigen met mijn functie en werkzaamheden voor de VVD.” De partij had hem gevraagd terug te treden.

09 april 2013, 13:41
© [Copyright 2013 Novum]