Huidige generatie Nederlanders minder gezond

Nederlanders zijn tegenwoordig minder gezond dan eerdere generaties, ook al is de levensverwachting toegenomen. Dat staat in een onderzoek onder zesduizend mensen van de European Society of Cardiology dat woensdag is gepubliceerd.

Jongere generaties kampen vaker met zaken als overgewicht en een hogere bloeddruk. De oorzaak is niet duidelijk, al zien de onderzoekers wel een ‘verhoogde lichamelijke inactiviteit’. Het onderzoek startte ruim 25 jaar geleden.


Uit de resultaten blijkt dat bijvoorbeeld veertig procent van de mannelijke dertigers aan het eind van de jaren tachtig te zwaar was. Ruim tien jaar later was 52 procent van de dertigers te zwaar.

De studie benadrukt volgens een van de onderzoekers, Gerben Hulsegge van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat een gezond lichaamsgewicht een noodzaak is en dat meer bewegen en een evenwichtige voeding moet worden aangemoedigd, vooral onder de jongere generaties.

Hulsegge verwacht verder dat het aantal ziekten gerelateerd aan overgewicht, zoals diabetes, in de toekomst toeneemt. Mogelijk komt daarmee een einde aan de almaar stijgende levensverwachting ondanks een daling van het aantal zieken door roken en een betere gezondheidszorg.

10 april 2013, 13:40
© [Copyright 2013 Novum]