Kinderopvangcentra Amsterdam slechts zelden in orde

Bij slechts vijftien procent van de kinderopvangcentra in Amsterdam was vorig jaar bij een eerste inspectie alles in orde. Dat meldt het Bureau Handhaving Kinderopvang, dat een jaar bestaat. Naar aanleiding van de inspecties moesten in 930 gevallen maatregelen worden genomen.

De helft van de kinderopvangcentra had de tekortkomingen bij een tweede inspectie nog niet hersteld. Op last van het Bureau Handhaving Kinderopvang moesten uiteindelijk twee kinderdagverblijven hun deuren sluiten. Het gaat om De Blauwe Paraplu op de Amstelveenseweg en De Jeugdkampioen op de Bijlmerdreef.

Dat 85 procent de zaken niet in orde had, betekent niet dat de kinderen daar niet veilig zijn, benadrukt een woordvoerder van het bureau. “Soms was de administratie bijvoorbeeld niet op orde. Dat zijn problemen die gemakkelijk zijn aan te pakken.


Maar er waren ook gevallen waar er te weinig leidsters op een groep kinderen zijn of waar de leidsters geen verklaring van goed gedrag hadden.”

Het Bureau Handhaving Kinderopvang werd vorig jaar februari opgericht naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak. Bij die zaak, die in december 2010 aan het rollen kwam, bleek dat Robert M. op kinderdagverblijven jarenlang kinderen had misbruikt zonder dat zijn collega’s dat doorhadden. Het bureau moet voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt.

Eerder werd al bekend dat vorig jaar 21 Amsterdamse kinderdagverblijven zijn dichtgegaan. Vijftien daarvan hadden hun zaken niet op orde.

10 april 2013, 14:31
© [Copyright 2013 Novum]