Commissariaat geeft moslims weer zendtijd

AMSTERDAM – De Stichting Zendtijd Moslims (SZM) mag programma’s gaan maken voor radio en televisie. Het Commissariaat voor de Media heeft de organisatie een uitzendvergunning verstrekt, zo maakte het bestuursorgaan donderdag bekend. De SZM is de opvolger van een aantal eerder gesneuvelde moslimomroepen, waarvan de laatste in 2010 zijn zendtijd kwijtraakte.


De omroep mag op basis van de ‘omvang van de islamitische stroming’ 175 uur en twaalf minuten per jaar uitzenden op de publieke radiozenders. Op televisie krijgt de stichting tot eind 2015 jaarlijks 58 uur en twaalf minuten tot haar beschikking voor religieuze programma’s.

In voorafgaande jaren kregen ook de Stichting Moslim Omroep Nederland (SMON), de Nederlandse Moslim Omroep (NMO) en Nederlandse Islamitische omroep (NIO) zendtijd. De NMO en NIO lieten in 2009 weten zichzelf wegens bestuurlijke problemen op te heffen. Opvolger SMON kreeg vervolgens zendtijd voor moslims toegewezen, maar het mediacommissariaat trok die licentie in augustus 2010 weer in.

De zendtijd voor moslims werd sindsdien ingevuld door andere publieke omroepen, zonder islamitische grondslag. De vorming van de SZM is de uitkomst van een lang proces waarbij partijen uit verschillende islamitische stromingen betrokken waren.

Het commissariaat wilde dat islamitische organisaties eerst breed zouden samenwerken voordat een vergunning zou worden uitgegeven. De nieuwe omroep voldoet nu wel aan de eis van brede vertegenwoordiging van moslimgroepen. De stichting wordt financieel en organisatorisch ondergebracht bij taakomroep NTR.

Demet TV, 2013-04-11 17:35