‘Kabinetten-Rutte steeds negatiever beoordeeld’

De twee kabinetten van premier Mark Rutte (VVD) hebben te maken met steeds negatievere beoordelingen. Dat blijkt uit een analyse van de Politieke Barometers die onderzoeksbureau Ipsos de afgelopen jaren heeft gemaakt. Beoordeelden de kiezers het eerste kabinet begin 2011 nog met een mager zesje (5,9), inmiddels delen zij een onvoldoende (5) uit.

Het sentiment van de kiezer slaat in 2011 om, wanneer de coalitie van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV enkele maanden aan de macht is. Ipsos brengt dit in verband met de gevolgen van de eurocrisis voor de Nederlandse economie.


Het aantreden van het huidige kabinet zorgde vorig jaar weliswaar voor een positieve kentering, maar die bleek van korte duur.Dat zou weer vooral te maken hebben met de omstreden plannen voor een inkomensafhankelijke zorgpremie, die uiteindelijk weer van tafel gingen. De periode daarna wordt volgens Ipsos gekenmerkt door ‘sterke schommelingen’. De algehele trend vanaf begin 2011 tot maart dit jaar is echter neerwaarts.

Deze dalende lijn schrijft het onderzoeksbureau toe aan de sterk groeiende onvrede van de laagopgeleide, oudere kiezer. Daarnaast zorgde het ongenoegen van PvdA’ers en SP’ers onder het gedoogkabinet met de PVV voor een dalende tendens. Bij het huidige kabinet zorgt de achterban van de PVV en SP voor de neergaande lijn.

12 april 2013, 12:52
©Demet TV