Leerstraf voor antisemitische Turkse jongen

Een van de Turkse jongeren die in februari in een tv-programma discriminerende opmerkingen maakte over joden, krijgt een leerstraf. Het gaat om een zogenoemde strafbeschikking, die vooral moet worden ingevuld als een educatieve sanctie, meldt het Openbaar Ministerie in Arnhem vrijdag. In een vergelijkbare zaak in het verleden moest de dader op bezoek in het Anne Frank Huis.


Drie andere jongens en huiswerkbegeleider Mehmet Sahin, die zich in het programma distantieerde van de uitlatingen, gaan vrijuit. Sahin krijgt wel een tik op de vingers voor een strafbare belediging.
 
In de uitzending van het NTR-programma Onbevoegd Gezag stelden Turkse jongeren uit de Arnhemse wijk ’t Broek onder meer dat ze joden haten en dat het goed is wat Hitler met de joden heeft gedaan. De Arnhemse huiswerkbegeleider Mehmet Sahin ging tegen hen in, kreeg vervolgens te maken met bedreigingen en moest onderduiken.
 
De kwestie deed de afgelopen tijd veel stof opwaaien. Zo zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) tijdens een debat in de Tweede Kamer over discriminatie te gaan praten met Sahin en waar nodig steun te bieden. Verder zei Asscher het schokkend te vinden Nederlandse jongeren dit soort uitspraken te zien doen, ‘zonder enige schaamte’.
 
De jongen die de leerstraf krijgt opgelegd, heeft meerdere strafbare antisemitische uitlatingen gedaan. Het OM stelt vrijdag de uitspraken ‘volstrekt onaanvaardbaar’ te vinden. “Ze hebben veel maatschappelijke beroering veroorzaakt”, aldus het OM.
 
De Turkse jongen heeft bij de politie volgens het OM gelijk erkend dat zijn uitlatingen onaanvaardbaar zijn en heeft zijn excuses aangeboden. Omdat de verdachte minderjarig is en het OM de zaak snel wil afdoen, heeft het OM besloten de jongen een strafbeschikking op te leggen.
 
De strafbeschikking wordt na een gesprek met de verdachte opgesteld. Als de verdachte niet akkoord gaat, wordt de zaak voorgelegd aan een rechter. Het OM wil bij het uitvoeren van de sanctie instanties en organisaties betrekken die zich bezighouden met het bestrijden van antisemitisme en discriminatie.
 
Behalve deze jongen werden ook drie andere Turkse jongeren die in het programma aan bod kwamen gehoord als verdachte. Hun zaak wordt geseponeerd, omdat ze volgens het OM geen strafbare uitlatingen hebben gedaan.
 
Sahin is eveneens gehoord als verdachte, omdat de jongeren hadden verklaard dat de man hen zou hebben aangemoedigd om zich in de uitzending negatief uit te laten over joden. De huiswerkbegeleider heeft volgens het OM echter geen strafbare rol gespeeld bij de antisemitische uitlatingen.
 
Bij een ontmoeting tussen de jongeren en de huiswerkbegeleider heeft Sahin volgens het OM wel een strafbare belediging geuit. Daarvoor wordt hij strafrechtelijk gewaarschuwd, ‘gelet op ieders verantwoordelijkheid voor het bewaren van de rust in de wijk’, aldus het OM. Als Sahin binnen het komende jaar een strafbaar feit begaat, dan zal hij alsnog voor de belediging worden vervolgd.

12 april 2013, 19:53
© [Copyright 2013 Novum]