CIDI naar rechter om antisemitisme Turkse jongen

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil dat het Openbaar Ministerie een Turkse jongen harder aanpakt. Justitie vond een leerstraf passend voor de antisemitische opmerkingen die hij in een tv-programma maakte over joden. Het CIDI stapt nu naar de rechter in Arnhem om het OM te dwingen de jongen te vervolgen.


Justitie stelde vrijdag de uitspraken ‘volstrekt onaanvaardbaar’ te vinden, maar het CIDI vreest dat het Openbaar Ministerie een precedent schept door de jongen niet harder aan te pakken. Directeur Esther Voet vindt de uitspraken zeer ver over de grens.

Volgens justitie heeft de jongen bij de politie meteen erkend dat zijn uitlatingen onaanvaardbaar zijn en zijn excuses aangeboden. Omdat hij minderjarig is en het OM de zaak snel wil afdoen, heeft justitie besloten hem een strafbeschikking op te leggen. Als hij niet akkoord gaat met de leerstraf, komt de zaak alsnog voor de rechter.

De jongen deed de uitspraken in februari in het NTR-programma Onbevoegd Gezag. In het programma stelden Turkse jongeren uit de Arnhemse wijk ’t Broek onder meer dat ze joden haten en dat het goed is wat Hitler met de joden heeft gedaan.

De kwestie deed de afgelopen tijd veel stof opwaaien. Zo zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) het schokkend te vinden Nederlandse jongeren dit soort uitspraken te zien doen, ‘zonder enige schaamte’.

15 april 2013, 12:14
©Demet TV