Opstelten wil dertig procent minder inbraken

Het aantal woninginbraken moet in 2017 met dertig procent zijn teruggedrongen. Om het aantal terug te dringen tot 65 duizend heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten afspraken gemaakt met politie, justitie en andere partijen, schrijft hij dinsdag in een Kamerbrief.

Het aantal inbraken nam vorig jaar toe van ruim 89.200 naar 91.600, bleek eerder uit politiecijfers.


Het CDA vroeg daarop een debat aan, waarbij de PvdA de minister vroeg om de cijfers voorafgaand aan het debat in een brief uit te leggen.De minister wil overvallers die vervroegd vrijkomen scherper in de gaten laten houden, schrijft hij nu. Ook moet de kans dat betrapte inbrekers niet ontkomen worden verhoogd door helikopters en speciale arrestatieteams in te zetten. Verder moeten politie, bestuur en bedrijfsleven nauwer samenwerken bij het voorkomen van inbraken.

Bij straatroven moet de pakkans vijftig procent worden. Nu is dat nog minder dan veertig procent en in 2009 was het nog minder dan dertig procent. Bij geweld is de pakkans 65 procent, tegenover zo’n 45 procent in 2009. De minister rekent op een verdere toename van de pakkans.

De kans dat iemand na een overval wordt gepakt lag in 2009 nog rond de 35 procent, maar inmiddels zou dat meer dan zeventig procent zijn. Ook hier gaat de minister uit van een verdere stijging.

16 april 2013, 11:44
©Demet TV