VVD noemt Teeven kundig en betrokken

De VVD ziet de eigen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven als een ‘betrokken, kundige en stevige bewindspersoon’. Dat heeft VVD-Kamerlid Ard van der Steur donderdag gezegd tijdens het Kamerdebat met Teeven over de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov.

Van der Steur betuigde zijn ‘diepe medeleven’ met de nabestaanden van Dolmatov. “Het is zichtbaar dat ook de staatssecretaris persoonlijk is geraakt door dit afschuwelijke voorval”, zei Van der Steur. Hij wees erop dat Teeven direct na het verschijnen van een kritisch rapport over de gang van zaken rond Dolmatov maatregelen heeft genomen die herhaling moeten voorkomen.

Het VVD-Kamerlid wees er verder op dat volgens de Inspectie Veiligheid en Justitie (IVJ) op het ministerie ‘systeemfouten’ bekend waren rondom de uitzetting van asielzoekers.


Hij wilde weten om welke afdelingen het ging en wat die met de informatie hebben gedaan.

Van der Steur beaamde op vragen van de oppositie dat Teeven hoe dan ook politiek verantwoordelijk is voor de gang van zaken, maar wilde geen antwoord geven op de vraag of Teeven wel of niet kan aanblijven. “Dat is een afweging die de fractie maakt, afhankelijk van de antwoorden in dit debat.”

Uit het vrijdag verschenen rapport van de inspectie blijkt dat de overheid fout op fout heeft gestapeld in de zaak-Dolmatov. Zo werd hij ten onrechte in vreemdelingenbewaring gezet, kreeg hij niet de nodige medische zorg en zat hij ondanks een eerdere zelfmoordpoging niet in een cel met cameratoezicht.

18 april 2013, 11:07
©Demet TV