‘In Nederland wel degelijk ronselaars jihad actief’

In Nederland worden wel degelijk jongeren geronseld voor de jihad in Syrië. Dat zeggen ouders van wie zonen naar Syrië zijn afgereisd donderdag in de Volkskrant. Zij zijn volgens de krant woedend over de bewering van de AIVD dat in Nederland geen jongeren worden geronseld voor de strijd in Syrië.

De ouders hebben bij de politie in Den Haag aangifte gedaan tegen twee mannen die hun kinderen zouden hebben gehersenspoeld en opgehitst om tegen de Syrische president Bashar Assad te vechten. Het gaat om Murat Ö., die al sinds 2001 als ronselaar in het vizier van inlichtingendiensten zou zijn, en Azedine C., die volgens de krant actief is in de radicale groepering Behind Bars.

In een groot antiterrorismeonderzoek dat zich richtte op ronseling in België werden deze week zes verdachten opgepakt. Onder hen was de leider van de opgedoekte fundamentalistische moslimorganisatie Sharia4Belgium, Fouad Belkacem.

“Eigenlijk zegt de AIVD dat we leugenaars zijn”, zegt de 19-jarige schoonzus van een Marokkaanse Nederlander die 26 maart met twee vrienden naar Syrië zou zijn vertrokken in de krant.


Hij had volgens de zus geen geld voor een ticket. “Wie heeft hun reis betaald?”

Ook terrorismedeskundige Edwin Bakker zou verbaasd zijn over de bewering dat in Nederland niet wordt geronseld. Dat wekt volgens hem de indruk dat ronselpraktijken niet serieus worden genomen.

Murat Ö., ook bekend als Ibrahim de Turk, Abu Jarrah en Abu Zer, zamelde volgens de krant al in 2001 in een radicale moskee in Australië geld in voor de jihad. In 2003 stond hij in Rotterdam terecht in de eerste rechtszaak wegens werving voor de jihad. Hij en elf medeverdachten werden vrijgesproken. Ook in jaren daarna werd hij verdacht van ronselpraktijken, maar steeds werd hij vrijgesproken.

18 april 2013, 10:04
©Demet TV