Haags ‘spionagekastje’ is van politie

Een kastje met spionageapparatuur dat vorige week in de Schilderswijk in Den Haag werd ontdekt, is van de politie. De apparatuur werd gebruikt in een onderzoek naar vermogenscriminaliteit, meldt de politie maandag.

Medewerkers van Ziggo stuitten vorige week op het Oranjeplein op het kastje, dat niet van de provider was, maar dat ze wel konden openen met een universele sleutel. I


In de metalen kast bleken onder meer een camera, opnameapparatuur en een UMTS-modem te staan.

Omroep West schreef naar aanleiding van de vondst dat de apparatuur mogelijk werd gebruikt in een onderzoek van de Haagse politie naar het ronselen van jongeren voor deelname aan de gewapende strijd in Syrië. De politie ontkent maandag in een verklaring dat het onderzoek daar iets mee te maken heeft. 

De politie zet wel vaker ‘bijzondere opsporingsmiddelen’ in. De opnameapparatuur in de Schilderswijk werd ingezet in overleg met en toestemming van het Openbaar Ministerie. De politie wil verder niets over het onderzoek zeggen, omdat dat nog loopt.

22 april 2013, 13:53
©Demet TV