Spionerende ambtenaar krijgt twaalf jaar cel

Ambtenaar Raymond P. gaat twaalf jaar de cel in voor het lekken van staatsgeheimen aan de Russen. De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat hij documenten van onder meer de EU, de NAVO en de Verenigde Naties heeft doorverkocht. Het OM had vijftien jaar cel geëist.
 
De zaak kwam aan het licht na een inval bij een Russisch echtpaar in Duitsland in oktober 2011. P., een voormalig consulair medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken, bleek sinds 2008 vertrouwelijke informatie aan het echtpaar te hebben gegeven. Hij werd in maart vorig jaar aangehouden.


Op het moment van de inval bij het Russische stel zou de vrouw net in verbinding hebben gestaan met de Russische inlichtingendienst in Moskou. Ze trok snel de stekker van de kortegolfontvanger uit haar laptop toen agenten haar woning binnenvielen.
 
Het stel kreeg onder meer informatie over de NAVO-strategie in Libië en documenten rond de ISAF-missie in Afghanistan van P., meldden Duitse media rond het proces tegen het echtpaar. In die zaak is nog geen uitspraak gedaan.
 
P. berichtte ook over de geaardheid en gezondheidstoestand van zijn collega’s, meldde het OM eerder. Voor de informatie die hij verstrekte kreeg hij maandelijks geld. In totaal zou hij zo’n zeventigduizend euro hebben verdiend. de advocaat van P. betoogde dat zijn cliënt het echtpaar slechts hielp met het vinden van een vakantiehuisje.
 
P. raakte overigens al eerder in opspraak. In 2007 kwamen de man en zijn echtgenote in het nieuws, omdat zij een 7-jarig geadopteerd Koreaans meisje zouden hebben ‘gedumpt’. Het ministerie van Buitenlandse Zaken eiste destijds uitleg van de diplomaat. Hij stelde dat het meisje niet was gedumpt, maar uit huis geplaatst vanwege bindingsangst.
23 april 2013, 10:23
© [Copyright 2013 Novum]