Politie haalt illegalenquotum niet

De politie heeft vorig jaar 3560 illegalen overgedragen aan de Dienst Terugkeer en Vertrek. Dat meldt Nieuwsuur woensdagavond. Het kabinet wilde dat er 4800 illegalen opgepakt zouden worden.
 
In 2011 werden 3530 illegalen overgedragen en het jaar daarvoor 4355. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft het quotum nu voor dit jaar verlaagd naar vierduizend.


Op het illegalenquotum is veel kritiek. Vorig jaar spraken burgemeesters van steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Groningen en Leeuwarden zich er nog tegen uit, omdat toen voor het eerst ook illegalen moesten worden opgepakt die niet in de criminaliteit zitten. Daarvoor werd alleen gejaagd op criminele illegalen.
 
Het kabinet wil illegaliteit nu strafbaar stellen, zo is afgesproken in het regeerakkoord. Die afspraak stuit vooral op veel verzet van de PvdA-achterban. Partijpromimenten als Jan Pronk en Job Cohen lieten al weten niets in het plan te zien. Ze tekenden, net als duizenden anderen, een petitie tegen het kabinetsplan.

24 april 2013, 22:51
© [Copyright 2013 Novum]