Staatssecretaris ontkent liegen over Bulgaarse toeslagenfraude

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) ontkent dat hij heeft gelogen over de toeslagenfraude die Bulgaren pleegden. Dat zegt zijn woordvoerder donderdag.

Nadat Brandpunt en RTL Nieuws zondag hadden gemeld dat met toeslagen grootschalig fraude wordt gepleegd, zei Weekers geschokt te zijn. Belastingambtenaren twijfelen volgens vakbond Abvakabo FNV aan de geschoktheid van Weekers omdat zij de fraude al eerder aan de kaak hadden gesteld.


De ambtenaren voelen zich volgens de bond niet serieus genomen door Weekers. Bestuurder bij de bond Mieke van Vliet stelde woensdag dat Weekers eerst niets deed en pas in de ‘actiemodus’ schoot toen het op televisie kwam. “De signalen van de ambtenaren hebben Weekers nooit bereikt”, zegt de woordvoerder van Weekers. Het ministerie werd niet op de hoogte gesteld omdat het om een vorm van fraude ging die al vaker was gesignaleerd, schreef Weekers woensdag in een brief aan de Kamer.

“Dat betekent overigens niet dat de signalen niet zijn opgepakt”, zegt de woordvoerder. Zij wijst erop dat een onderzoek is ingesteld en dat maandag twee mannen in Rotterdam en Capelle aan den IJssel zijn aangehouden voor toeslagenfraude.

Weekers kondigde ook aan dat hij zorg- en huurtoeslagen voortaan pas wil uitkeren als uit controle is gebleken dat de aanvrager er recht op heeft. Zo moet fraude worden voorkomen.

25 april 2013, 10:13
© [Copyright 2013 Novum]