Opstelten baalt van geweld tegen gezagsdragers

 

Het aantal meldingen van geweld tegen hulpverleners en agenten rond de jaarwisseling is toegenomen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vindt dat onaanvaardbaar, zegt hij in een reactie.

In totaal kwamen rondom oud en nieuw 110 meldingen binnen van geweld tegen hulpverleners, vijf meer dan een jaar geleden. Veel te veel, vindt Opstelten.

Het gaat om voorlopige cijfers. Het aantal geweldsincidenten tegen mensen met een publieke taak tijdens de jaarwisseling kwam vorig jaar uiteindelijk uit op 173, tegen 303 een jaar eerder. Het is niet uitgesloten dat het aantal dit jaar verder is teruggelopen. Opstelten stuurt het definitieve landelijke beeld van de jaarwisseling vrijdag naar de Tweede Kamer.

De hulpdiensten kregen ook meer telefonische meldingen dan vorig jaar. Het zijn er vooralsnog 8457, terwijl de teller een jaar geleden bleef steken op ongeveer achtduizend. Het aantal gevallen van vernieling nam toe van 847 naar 928.

Ook het aantal arrestanten is met 1336 hoger dan vorig jaar, toen 1253 aanhoudingen werden verricht. Het aantal gevallen van openlijke geweldpleging, mishandeling en brandstichting daalde.

De brandweer werd tijdens de jaarwisseling overigens minder agressief bejegend dan vorig jaar. Het aantal incidenten bleef ongeveer gelijk, maar ze waren wel minder ernstig. In het hele land werden agenten belaagd, bedreigd of beledigd.

Als sprake is van agressie of geweld tegen agenten, ambulancepersoneel of brandweerlieden verhoogt het Openbaar Ministerie de strafeis met tweehonderd procent. In Amsterdam en Breda zijn gelijk al taakstraffen uitgedeeld.

01 januari 2012, 19:09
© Novum