Oudejaarsavondraddraaiers voeren taakstraf uit

 

Drie mensen die tijdens de jaarwisseling de fout ingingen hebben zondag een taakstraf van vier uur uitgevoerd op het Museumplein in Amsterdam. In Breda hebben twee verdachten zondag vuurwerkresten opgeruimd.

In totaal werden tijdens oudejaarsnacht in Amsterdam 123 mensen opgepakt, van wie 32 mensen voor misdrijven die waren gerelateerd aan oud en nieuw. Acht van hen moeten zich dinsdag verantwoorden voor de supersnelrechter in de hoofdstad. De anderen werden aangehouden voor caféruzies, huiselijk geweld en dronken rijden.

Onder de raddraaiers die een taakstraf accepteerden waren twee jongens die in een dronken bui een bromfiets hadden beschadigd, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Ze hebben de nacht doorgebracht in de cel, waarna hun ouders de schade hebben vergoed. Vervolgens moesten ze het Museumplein vier uur schoonmaken. Daar waren ze overigens niet aangehouden.

Het OM in Breda bood zondag aan tien verdachten een taakstraf aan, die in drie gevallen werd geaccepteerd. Het gaat om taakstraffen van dertig tot zeventig uur. Twee van hen zijn gelijk aan de slag gegaan met de bezem. De anderen moeten zich in de loop van de week voor de snelrechter verantwoorden, onder wie vier voor geweld tegen mensen met een publieke taak.

In Arnhem, Den Haag en Zutphen worden maandag supersnelrechtzittingen georganiseerd om oudejaarsgeweld te bestraffen. In Rotterdam en Amsterdam dinsdag en in Den Bosch woensdag. In alle arrondissementen worden in januari ook ‘gewone’ snelrechtzittingen gehouden. Het OM wil met snelrecht en supersnelrecht net als vorig jaar duidelijk maken dat normoverschrijdend gedrag direct wordt afgestraft.

Bij supersnelrecht worden verdachten binnen drie dagen berecht. Het gaat gaan om onder meer openlijk geweld, vernielingen, brandstichting en geweld tegen personen met een publieke functie.

In Amsterdam staan dinsdag vooralsnog acht zaken op de rol. In Groningen moeten op de snelrechtzitting van 27 januari tien verdachten voor de rechter op. Het gaat vooral om mishandelingen. In Assen wordt op 30 januari drie verdachten voorgeleid die zich respectloos gedroegen jegens politie.

Van de 22 verdachten die rond de jaarwisseling werden aangehouden in Zeeland worden er twaalf de komende week voorgeleid aan de rechtbank in Middelburg. Zes op woensdag en zes vrijdag. Twee van hen zitten vast voor geweld tegen personen met een publieke functie.

Het Openbaar Ministerie verhoogt de strafeis in zaken die te maken hebben met de jaarwisseling met 75 procent. Als sprake is van agressie of geweld tegen agenten, politie, ambulancepersoneel of brandweerlieden wordt de eis met tweehonderd procent verhoogd.

01 januari 2012, 17:44
© Novum