Willem-Alexander is koning van Nederland

Willem-Alexander is de nieuwe koning van Nederland. Hij is zijn moeder Beatrix opgevolgd op het moment dat zij de Akte van Abdicatie ondertekende.

Beatrix zette haar handtekening om 10.07 uur op het document in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis op de Dam. Meteen steeg een luid gejuich op van de duizenden mensen buiten op de Dam. “Bea bedankt”, werd daar gescandeerd.


Na Beatrix zetten de nieuwe koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun handtekening. Beatrix kneep haar oudste zoon daarna even in de hand. Willem-Alexander pakte daarop Máxima bij de hand.
 
Na Beatrix, Willem-Alexander en Máxima zetten de officiële getuigen hun handtekening, onder wie alle ministers en de burgemeester van Amsterdam. Het perkamenten document wordt voorzien van het grootzegel en later in de Nieuwe Kerk tentoongesteld.

De tekst van de akte verschilt iets van die van de akte die Beatrix’ moeder Juliana in 1980 ondertekende. Het taalgebruik is iets moderner. Verder meldde Juliana dat zij ‘na rijp beraad’ en ‘geheel vrijwillig’ afstand deed van de troon. Deze toevoegingen liet Beatrix weg.
 
Prinses Beatrix presenteert haar opvolger rond 10.30 uur officieel aan het volk tijdens de traditionele balkonscène. In de Nieuwe Kerk wordt de nieuwe koning dinsdagmiddag ingehuldigd tijdens een verenigde vergadering van de Staten-Generaal.
 
Na de ondertekening van de akte werd op het paleis het vaandel van de nieuwe koning gehesen.

2013-04-30 11:22, Demet TV