Hongerstaker Rotterdam gaat door ’tot bittere eind’

Een van de hongerstakers in het detentiecentrum in Rotterdam is van plan om tot het bittere einde door te gaan. “Zelfs als het me mijn leven kost ga ik door, want het gaat niet alleen om mij. Dit jaar hebben ze mij, volgend jaar brengen ze misschien mijn broer hier”, zei Nessar, die het woord voert namens de overige hongerstakers, in een interview met RTV Rijnmond.

Aan het begin van de hongerstaking deden 111 asielzoekers in het detentiecentrum mee, maar volgens Nessar is een flink aantal afgevallen vanwege medische problemen. Sommige hongerstakers hebben besloten ook niet te drinken. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zei donderdag dat er nog 66 hongerstakers zijn, van wie vijftien geen vocht meer tot zich nemen.


Nasser zei met de honger- en dorststaking te willen protesteren tegen het gevangenhouden van illegalen. “We krijgen geen kans om te bewijzen dat we geen illegaal zijn”, aldus Nasser. “Er wordt nog steeds gezegd dat we uitgeprocedeerd zijn. Dat is niet waar, we zijn geen uitgeprocedeerde asielzoekers.”

Nasser zei met zijn staking een einde aan zijn detentie en die van de overige hongerstakers af te willen dwingen. “We willen een kans om te bewijzen dat we zijn wie we zeggen dat we zijn. Illegaliteit is nog steeds niet strafbaar, voor zover ik weet, in Nederland en we worden erger behandeld dan criminelen.”

 

2013-05-10 16:07

Demet TV