Informatiebeveiling van Torentje rammelt

Het ministerie van Algemene Zaken heeft de beveiliging van informatie niet op orde. Het voldoet niet aan de geldende wet- en regelgeving en het risico bestaat dat informatie voortijdig naar buiten komt, concludeert de Algemene Rekenkamer woensdag in het rapport over het jaarverslag van het departement van premier Mark Rutte (VVD).

Zo zijn onder meer de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van diverse functionarissen niet vastgelegd. Ook wordt de controle op het merendeel van de beveiligingsmaatregelen ‘niet aantoonbaar’ uitgevoerd. Bovendien wordt het beleid niet geëvalueerd.


Bij Algemene Zaken komt verschillende informatie samen met een veelal vertrouwelijk karakter. “Door de taken van de minister-president (waaronder de voorlichting voor het koninklijk huis) en de hoge mate van vertrouwelijkheid van de informatie die het ministerie beheert, zijn er risico’s verbonden aan het voortijdig of ongewenst beschikbaar komen van informatie”, concludeert de Rekenkamer.

Algemene Zaken zou op korte termijn het beveiligingsbeleid moeten actualiseren en het informatiebeveiligingsbeleid strikt na moeten leven. Rutte heeft in een reactie laten weten dat er inmiddels wordt gewerkt aan verbeteringen.

2013-05-15 11:18 ©Novum