Asscher: geen sharia in Schilderswijk

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft niet de indruk dat in de Haagse Schilderswijk religieuze normen aan anderen worden opgelegd. Dat laat de bewindsman dinsdagmiddag weten naar aanleiding van het bezoek dat hij eerder op de dag bracht aan de wijk.

Asscher deed dat naar aanleiding van de berichtgeving in dagblad Trouw, dat zaterdag meldde dat in een deel van de Schilderswijk orthodoxe moslims hun leefregels zouden opleggen aan andere buurtbewoners. “Na alle berichtgeving vond ik het belangrijk zelf de wijk te bekijken. Dat doe ik in dat soort gevallen altijd, zelf proeven”, laat hij weten. Asscher is met een wijkagent de staat op gegaan.


De minister spreekt van een ‘diverse buurt in een moeilijke wijk met veel moslims onder de bewoners’. Ook een ‘harde wijk’ met overlast en criminaliteit. Maar hij heeft niet de indruk gekregen dat religieuze normen aan anderen worden opgelegd. “Als dat wel het geval is, dan moet er direct worden opgetreden.”

In Nederland geldt godsdienstvrijheid, maar ook het recht om niet te geloven. De individuele vrijheid van personen is belangrijk, stelt hij. De minister roemt verder de zichtbare aanwezigheid van de politie in de wijk. Asscher vindt wel dat het vraagstuk van ronselen van strijders voor Syrië in dit soort wijken ‘brede aandacht’ verdient.

PVV-leider Geert Wilders bracht dinsdag eveneens een bezoek aan de wijk. Onder zware beveiliging maakte hij een wandeling van een kwartiertje door de straten. Hij wilde daarmee laten zien dat de Schilderswijk Nederlands is, en niet in Marokko of Saudi-Arabië ligt. Volgens Wilders lijkt de wijk nauwelijks nog op Nederland.

De Tweede Kamer houdt binnenkort een debat over de kwestie.

2013-05-21 16:10 © Demet TV